Τυρόπιτα ακορντεόν
- 20'
- Εύκολη
- 8
- Εκτέλεση
Υλικά
- 4 αραβικές πίτες, σταρένιες, μεγάλες (330 γρ.)
- 200 γρ. mix τυριών, τριμμένο
- 200 γρ. φέτα
- 200 γρ. φέτα
- 4 αυγά, μεσαία
- 200 γρ. γάλα πλήρες
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
- 200 γρ. τυρί κρέμα
- ½ κ.σ. ρίγανη, φρέσκια
- ½ κ.σ. θυμάρι, φρέσκο
- 2 κ.σ. βούτυρο, + έξτρα για το ταψί
- αλάτι
- πιπέρι
ΠΡΟΪΟΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το mix τυριών, τρίβουμε μέσα τη φέτα με τα χέρια μας και ανακατεύουμε.
Σπάμε σε ένα δεύτερο μπολ τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το τυρί κρέμα, αλάτι και πιπέρι.
Ψιλοκόβουμε τη ρίγανη και το θυμάρι, τα ρίχνουμε και αυτά, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Αλείφουμε με ένα πινέλο ένα ταψί διαστάσεων 25x32 εκ. με βούτυρο.
Τοποθετούμε στον πάγκο την πρώτη αραβική πίτα, την αλείφουμε με ½ κ.σ. βούτυρο με τη βοήθεια του πινέλου και πασπαλίζουμε με το 1/5 από το mix τυριών.
Μεταφέρουμε την πίτα πάνω από το ταψί, τη διπλώνουμε σε σχήμα ακορντεόν και την τοποθετούμε στο ταψί με τρόπο ώστε η μεγάλη πλευρά της πίτας να εφάπτεται στη μικρή πλευρά του ταψιού.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για τις άλλες 3 πίτες και τις τοποθετούμε τη μία δίπλα στην άλλη καλύπτοντας όλη τη βάση του ταψιού.
Περιχύνουμε τις πίτες με το μείγμα των υγρών υλικών και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο mix τυριών.
Πιέζουμε ελαφρά τις πίτες με τα χέρια μας ώστε να απορροφήσουν τα υγρά και να μην υπάρχουν μεγάλα κενά. (Ιδανικά αφήνουμε στην άκρη για 20 λεπτά να απορροφηθεί η περισσότερη υγρασία. Μπορούμε να τη φτιάξουμε και από το προηγούμενο βράδυ και να την ψήσουμε την επόμενη μέρα.)
Μεταφέρουμε το ταψί στην πάνω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 25 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρώς.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.